İnebolu Toplum Sağlığı Merkezimiz tarafından Ümre ye gidecek olan vatandaşlarımıza dikkat edilmesi gereken sağlık kuralları konusunda eğitim verildi
26 Aralık 2017





        İnebolu İlçemizde 20 Aralık 2017 tarihinde Umrecilere Sağlık Eğitimi Verildi. İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığı görevini yürüten Dr. Mustafa Üye, umreye gidecek olan vatandaşlarımıza, ibadetlerini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeleri için kutsal topraklarda dikkat edilmesi gereken bir takım sağlık kurallarını anlattı.

Hemşire Havva Kara ve Hemşire Nurcan Zıpır tarafından menenjit ve polio aşılarının uygulanmasının ardından umrede dikkat edilmesi gereken sağlık kuralları hakkında eğitim verildi. Dr. Mustafa Üye, "Umreye gideceklerin ibadet esnasında çok uzun süre yürümeleri gerekeceğinden, uzun süredir hareketsiz yaşam sürenlerde, hamlama dediğimiz kas ağrıların olabileceğini bunu engellemek için ise şimdiden günlük 15-20 dakikalık normal tempoda yürüyüşler yapılmasını ve rahat spor ayakkabıların kullanılmasını önerdi.

"Kendinizi fazla zorlayarak sakatlanmayın."

İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Mustafa Üye, seyahatlerinden önce, genel bir sağlık taraması ve diş muayeneleri olmaları tavsiyesi ile "Umre ibadeti yapacak olmanın heyecanıyla, yaşınızın ve sağlığınızın elvermediği işleri yapmaya kalkışmayın aksi takdirde bir takım yaralanmalar ortaya çıkabilir." diye ekledi.

Diyabet, tansiyon, kalp yetmezliği ve KOAH gibi kronik hastalıkları bulunanların, yanlarında yeterince ilaç bulundurması gerektiğini hatırlattı. Özellikle diyabet hastalarının, fiziksel aktivitelerinin artmasına bağlı olarak ara öğünlerini atlamayarak şekerlerini dengede tutmaları tavsiyesinde bulundu. Uzun mesafeli uçuşlarda, uzun süreli olarak hareketsizliğe bağlı olarak damarlarda pıhtılaşmanın görülebileceğini söyleyerek, bu konuda bir takım egzersiz önerilerinde bulundu. Suudi Arabistan'da karşılaşabilecek herhangi bir sağlık sorununa karşı, devletimize ait sağlık ocaklarına başvurabilecekleri anlatıldı. 

"Fazla yemek yemeyin."

Mideyi tıka basa doldurmanın ve yemeklerle beraber su tüketiminin, midede şişkinlik ve hazımsızlık yapacağına dikkat çekildi. Özellikle protein ağırlıklı et ve yumurta gibi ürünlerin uzun süreli tokluk vereceğini vurgulandı. Yemeklerle beraber su içilmezse, daha kolay bir sindirimin olacağını ve midede gereksiz yere şişkinliğin olmayacağı aynı zamanda bunun reflüyü de engelleyeceğinden bahsedildi. Fiziksel aktivitenin artacağı ve terlemenin fazlaca yaşanacağı konusunda uyarılarda bulunan Dr. Mustafa Üye, 2-3 litre suyun, yudum yudum tüketilmesini aksi takdirde birden su içmenin böbrekleri yormasının yanı sıra mide bulantısı da oluşturabileceği hatırlatıldı. Vücuttan terle birlikte sadece su değil tuz ve minerallerin de kaybedildiği için, maden suyu ve az tuzlu ayranların da tüketilebileceğini hatırlatıldı.

"Ücretsiz kanser taramanızı yaptırın"

Umrecilere yönelik yapılan sağlık eğitimi sonrası, İnebolu TSM olarak üzerinde yoğun olarak çalıştıkları kanserde erken teşhis çalışmalara hakkında da bilgi vererek, kadın erkek tüm halkın devletimizin sunduğu ücretsiz tarama hizmetinden faydalanabildiği için herkesi taramalarını yaptırmak için aile hekimlerine davet edildi. İnebolu'da kanser taraması konusunda farkındalık oluşturmak için bir hafta boyunca bulundurulan KETEM aracından halkın haberinin olması ve katılımda bulunmuş olmalarından ötürü teşekkür etti.

  • IMG-20171219-WA0016.jpg
  • IMG-20171219-WA0017.jpg
  • IMG-20171219-WA0018.jpg