Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi
25 Haziran 2024




BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR BIRIMI

Birim Görev Tanımları

 



·     Bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesi ve kontrolüne yönelik ulusal programların (kalp ve damar hastalıkları, kronik hava yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları vb.) il düzeyinde yürütülmesini sağlamak, etkilerini izlemek, değerlendirmek ve geliştirilmesini sağlamak için çalışmalar yapmak.

·      Koruyucu kanser hizmetleri konusunda, halkın eğitimi için gerekli çalışmaları diğer kurum ve kuruluşlarla İş birliği içinde yürütmek, koordine etmek ve denetlemek.

·      Sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesine ilişkin ulusal programların il düzeyinde yürütülmesini sağlamak.

·       Veri toplamak, analiz ve raporlama çalışmalarım yapmak ve/veya yaptırmak.

·      Yaşlılık ve yaşlı sağlığı hizmetlerinin geliştirilmesi çalışmaları kapsamında ulusal program geliştirmek, uygulamak, değerlendirmek.

·      Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.

·      Ruh sağlığı ile ilgili koruyucu programlar, çocuk ve ergenleri de kapsamak üzere ruh sağlığının korunması ile ilgili faaliyetleri koordine etmek ve yürütmek.

·      Koruyucu ruh sağlığı hizmetlerinin birinci basamak sağlık hizmetleriyle bütünleştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek.

·      Kronik ruhsal bozuklukların birinci basamak ağırlıklı olmak üzere ikinci basamak ve üçüncü basamakta tanı, tedavi ile izlemelerinin ve psikososyal rehabilitasyon programlarının yürütülmesi için gerekli çalışmalar yürütmek.

·     Toplum Temelli Ruh Sağlığı uygulamalarıyla uyumlu hizmetlerin koordinasyonu ve uygulanması faaliyetlerini yürütmek.

·     Damgalama ve ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına yönelik savunuculuk faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda çalışmalar yapmak.

·     İntiharı azaltmak ve intiharı Önleme konusunda farkındalık oluşturulması için çalışmalar yürütmek.

·     Otizm spektrum bozuklukları gibi çocukluk çağında başlayan kronik ruhsal bozukluklar konusunda erken tanılama-tedavi-rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak.

·     Çocuk istismarı ve ihmali gibi travmatik yaşantıları önlemek, erken müdahale etmek ve psikososyal destek kapsamında geliştirilen projeleri ve farkındalık faaliyetlerini yürütmek.

·     Öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği bozuklukları ve hiperaktivite gibi ruhsal bozuklukların erken çocukluk döneminde tanılanması ve bu bozukluklar için koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında ilgili birimlerle birlikte geliştirilen özel programların yürütülmesini sağlamak.

·     Kadına ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik geliştirilen ruh sağlığı programlan ile hizmet içi eğitimlerle kapasite artırma faaliyetlerini, halk eğilimleriyle farkındalık faaliyetlerini yürütmek,

·     Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında halkın ve sağlık personelinin eğitim faaliyetlerini yürütmek

·     Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında eğitici ve yol gösterici afiş, broşür, kitapçık, kısa film vb. eğitim materyalini hazırlamak, dağıtımını sağlamak.

·     Koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb. ulusal ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışmalar yürütmek.

·     Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.

·     Anne ve bebek ölümleri inceleme komisyonları kurmak, anne ve bebek ölümlerinin tespit edilmesi ve gecikme modellerine göre ölümlerin raporlamak, ilgili birimlerle birlikte değerlendirmek, öneceliklendirmek, yerel çözümler ve stratejiler geliştirmek, geliştirilen çözümlerin hayata geçirilmesini takip etmek.

·     Evlilik öncesinde, gebelik, yenidoğan ve çocukluk döneminde gerçekleştirilen tüm tarama programlarının il genelinde ilgili sağlık kuruluşlarında sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlamak, lojistik süreçleri ve tarama programlarında saptanan şüpheli vakaları yönetmek, program göstergelerini takip etmek.

·     15-49 yaş kadın, gebe, Iohusa, bebek, çocuk ve ergen izlemlerinin belirlenen standartlara uygun olarak uygulanmasını sağlamak, göstergeleri uygulayıcılara geri bildirim vermek

·     Gebe, emzikli ve bebek/küçük çocuk beslenmesine yönelik doğru uygulamalarının yerleştirilmesinin sağlanması için ulusal politikalar ve programlar çevresinde yerel çalışmalar yapmak.

·     Anne, çocuk ve ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi için ulusal politikalar ve programlar çerçevesinde ilin özelliklerine göre gerekli stratejileri belirlemek, uygulamak.

·     Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında sağlık personelinin bilgi ihtiyacını belirlemek ve ulusal politikalar ve programlar çevresinde gereken eğitimleri düzenlemek.

·     Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çevresinde halka yönelik eğitimler, farkındalık çalışmaları düzenlemek.

·     Evlilik ve gebelik öncesinde, gebelikte, doğumda, lohusalıkta ve bebek çocuk sağlığının korunması ve geliştirmesi için sağlık kurum ve kuruluşlarında bireysel bilgilendirme, danışmanlık ve gerekli tüm sağlık hizmet sunumunun ulusal politikalar ve programlar çevresinde verilmesini sağlamak.

·     Riskli gebeliklerin önlenmesi ve olumsuz sonuçlarının ortadan kaldırılması amacıyla ulusal politikalar ve programlar çevresinde yerel stratejiler belirlemek ve uygulamak.

·     Yaşam boyu kadın ve erkeğin üreme sağlığının korunması ve geliştirilmesi ve hizmet ihtiyacının ulusal politikalar ve programlar çevresinde karşılanmasını sağlamak, toplumun ve gençlerin bu alanda bilinçlenmesine katkıda bulunmak için gerekli çalışmaları yapmak.

·     Okul sağlığı çalışmalarını, müdürlük içi ilgili birimler ve il milli eğitim müdürlüğü ile koordine etmek, çalışmaların izleme ve değerlendirmesini gerçekleştirmek.

·     Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetlerinin il genelinde tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında standart, etkili ve sürekli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

·     Çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı konularında ulusal politikalar ve programlar çevresinde yürütülen çalışmaları il düzeyinde diğer ilişkili kurum ve kuruluşlarla koordine edilmesini sağlamak.

·     Faaliyet alanında istatistiki bilgilerin toplanmasını, yerel araştırma ve incelemelerin yapılmasını koordine ve kontrol etmek, il genelinde yürütülen programlarla ilgili verileri değerlendirmek, düzeltici faaliyetler belirlemek ve uygulanmasını sağlamak.

·     Faaliyet alanlarıyla ilgili hizmet içi eğitim programı hazırlamak ya da hazırlanmasını sağlamak, bu eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.

 

 

BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR BİRİMİ İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SANTRAL

(366) 2141066- 2140932- 2149949- 2154594

BİRİM SORUMLUSU

1288

 

ÇEKÜS BİRİMİ

TOPUK KANI

1216

İŞİTME TARAMA

1218

ANNE – BEBEK ÖLÜMÜ

1217

EVLİLİK ÖNCESİ SMA TARAMALARI

ANNE BEBEK EV ZİYARETLERİ

1809

BEBEK DOSTU

1219

 

KANSER BİRİMİ

KANSER

1223 - 1225

KANSER KAYIT

1221

 

RUH SAĞLIĞI BİRİMİ

RUH SAĞLIĞI

3012

 

SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT BİRİMİ

SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT BİRİMİ

2026 - 3012

 


 


BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR BİRİMİ FORMLARI 




1-   102 AİLE PLANLAMASI FORMU

2-    ÇEKÜS FORM AÇIKLAMALARI

3-    DEĞERLENDIRME RAPORU

4-    EVLILIK ÖNCESI DANIŞMALIK FORMU

5-    F04 IL KANSER TARAMA BILGI FORMU REV01

6-    F05 IL KANSER TARAMA BILGI FORMU REV01

7-    GEBE BILGILENDIRME SINIFI GEBE OKULU EĞITIM RAPORU

8-    HEMOGLOBINOPATI FORMU

9-    KADINA YÖNELIK AILE İÇI ŞIDDET BILDIRIM FORMU
10-  MİSAFİR ANNE UYGULAMASI
11-  ÖZEL GÜN VE HAFTALARDA İSTENILECEK FORM ÖRNEĞI
12-  SAĞLIKLI_YAŞAM_AYLIK İŞLER TABLOSU
13-  MUTLU ANNELER SAĞLIKLI BEBEKLER PROJE FORMU