07 -14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası
24 Ağustos 2017

Beyaz Baston 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla oluşmuş ve başarılı olması nedeniyle Fransa'da Körler Örgütü tarafından 1931 yılında simge haline gelmiş engelli hareketidir. Dünyada her yıl Ocak ayının ikinci haftası olan 7-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston Körler Haftası olarak kutlanmaktadır.

Körlük, görme yeteneğinin bulunmaması ya da yitirilmiş olmasıdır. Görme merkezinin ya da görme sinirinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkabildiği gibi, doğrudan doğruya gözlerden de kaynaklanmaktadır.

Körlüğün nedenleri arasında doğumsal nedenlerden; annenin gebeliği sırasında geçirdiği kızamıkçık (rubella), parazit enfeksiyonu (toksoplazma), su çiçeği (varisella), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyona maruz kalmak, kazalar ve kalıtımsal etmenlerdir. Kalıtımsal retina bozuklukları, tavuk karası (retinitis pigmentosa), görme siniri dokusunda gerilik, doğuştan katarakt ve glokom, göz küresinin küçüklüğü veya yokluğu, retinoblastoma (tümörler) ve albinizm, erken doğum, doğum sırasında ani travma ya da oksijensiz kalmak, sarılık geçiren yeni doğmuşlara uygulanan fototerapi sırasında bebeğin gözlerinin yeterince kapatılmaması, beyin zarı iltihabı (menenjit), trahom hastalığı, A vitamini eksikliğide körlüğe neden olur.

Sonradan oluşan körlük nedenlerinde katarakt, göz tansiyonu (glokom), sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu), retina yırtılması (retina dekolmanı), ileri evre şeker hastalığı, iş ve trafik kazaları, göz iltihapları, behçet hastalığı, beyin tümörleri, multiple skleroz (MS) ve göz kazalarıdır.

Dünyada 10 milyon kadar kişinin, çoğunlukla önlenebilir nedenler yüzünden görme yeteneğinden yoksun kaldığı düşünülmektedir. Bu nedenle göz muayenesi önem arz etmektedir. Zamanında teşhis ve tedavi ile birlikte birçok göz hastalığı engellenebilir. Hastaların bu konuda duyarlı olması, en küçük bir şikâyeti dikkate alması, göz sağlığı acısından çok önemlidir. Özellikle periyodik göz kontrollerinin yapılmasıyla göz hastalıkları erken teşhis edilecek ve gereken tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

Göz muayenesi, doğumdan hemen sonra, 6 aylıkken, 3 yaşındayken, okula başlamadan önce, okul süresince her yıl olmalı, yetişkinlerde ise 1 ila 2 yıl aralıklarla yapılmalıdır. Diyabet gibi hastalığı mevcut olan erişkinlerde muayene aralıkları daha sık veya önerilen aralıkta olmalıdır.

Engelli insanların hayat kalitesini yükseltecek ve kolaylaştıracak faaliyetlerin kurumlar kadar toplum tarafından sürdürülmesi ve desteklenmesi gerekir. Engellilerin toplumla kaynaşması moral ve motivasyonlarının yükselmesi açısından önemlidir. Engellilere sadece bu gün ve haftalarda değil yaşamları boyunca destek olmalıyız. Görme engelli vatandaşlarımızın yaşamlarında kalıcı çözümler üretmek, yaşama sevinçlerini canlı tutarak onların hayata tutunmalarını kolaylaştırmak, insana ve topluma gösterdiğimiz saygının en önemli göstergelerinden biridir. Bu sebeple Beyaz Baston Körler Haftasıyla farkındalık oluşturmak ve çeşitli etkinliklerle görme engellilere destek olmak amaçlanmaktadır.