4 Şubat Dünya Kanser Günü
24 Ağustos 2017



Sağlık Bakanlığının üye olduğu Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)’nün önerisiyle 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmiştir.   

Kanser vücudumuzu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve anormal şekilde çoğalmaları sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle dolayısıyla önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri gelmektedir. Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir.


Birçok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir.


Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge yada şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir. Dünya Sağlık Örgütü sigaranın, kanserden ölümlerin %22’sinden sorumlu olduğunu vurgulamıştır.


Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun %90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.


Kanserin iyileştirilebilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız. 


Sonuç olarak; kanserin sıklığını azaltmak için ; Sigarasız bir hayat, sağlıklı beslenme ve spor. Ayrıca mutlaka erken teşhis için kontrollerinizin yapılması gerekmektedir.

                
                 KANSERDE ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIR!..
                 KANSERDEN KORKMAYIN GEÇ KALMAKTAN KORKUN!..