02 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
24 Ağustos 2017



Otizm ile ilgili farkındalık oluşturmak ve otizmli bireylerin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla, 2 Nisan, Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir. Tüm dünyada yapılan etkinlikler aracılığıyla ' Otizm Hakkında Farkındalık ' oluşturulması, bilinirliğinin arttırılarak erken tanı ve tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların  teşvik edilmesi, otistik bireylerin sorunlarına çözüm bulunması ve toplumla bütünleşmelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yapılması da hedeflenmektedir.


OTİZM NEDİR?

Otizm belirtileri erken çocukluk çağında başlar. Sosyal etkileşim, iletişim ve davranış alanlarında belirgin yetersizlikler, sınırlı ve tekrarlayıcı davranışlar ile seyreder. 110 çocukta bir çocukta görülmektedir. Erkek çocuklarında kız çocuklarından 3-4 kat daha fazla görülür. Yaşam boyu devam eden bir bozukluktur. 1-2 saniyeden fazla göz teması kurmaması, adı ile seslenildiğinde duymuyormuş gibi davranması, dil gelişiminin yaşıtları düzeyinde olmaması, etrafındakilerle iletişime geçmemesi, diğer çocuklarla oynamaması ve yalnız kalmayı tercih etmesi, dönen nesnelere karşı ilgi duyması, işaret parmağını kullanarak bir şeyleri göstermemesi ve takıntılı, tekrarlayıcı davranışlarının olması otistik çocuklarda gözlenen başlıca belirtilerdir.
Otizmde erken tanı ve özel eğitime erken yaşlarda başlanması çok önemlidir. Bahsedilen belirtileri sergileyen çocukların ailelerinin en kısa zamanda aile hekimi, çocuk doktoru ya da çocuk ve ergen ruh sağlığı uzmanına başvurması önerilmektedir.


                                       Kapak_580x386_OtizmFarkindalikGunu2.JPG