Kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık görülmesi ve ölümlere yol açması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı problemidir. Dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyonu kanserden ölmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Kanser sosyal ve ekonomik yönleri olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Türkiye’de akciğer, meme, rahim boynu yumurtalık, cilt, mide, kalın bağırsak ve prostat kanserleri ilk sıralarda yer alan kanser türleridir.
Normal olmayan bir kanama veya akıntı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara, büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler, nedeni bilinmeyen ani kilo kaybı ve ateş gibi belirtilerin nedeni kanser olabilir, mutlaka bir hekime başvurmak gerekir.
Kanserde tedaviden daha önemli olan husus kanserin önlenmesidir. Kanserden korunmada, kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, temiz ve sağlıklı yasamak, spor/ egzersiz yapmak, uygun bir diyet uygulamak, tütün ve tütün ürünleri ile alkol alımından kaçınmak gerekir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir.
Sadece şikâyeti olan kişilere değil, sağlıklı kişilere de yapılan muayene ve tarama testleri ile erken teşhis konabilmekte ve tedavisi mümkün olmaktadır. Dolayısıyla kişinin yaşam seviyesi ve kalitesi de yükselmektedir.