10 – 16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası
24 Ağustos 2017



Dünyada eğitim ve gelir düzeyinin yükselmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolünün sağlanması beklenen yaşam süresinin artmasına neden olmuştur. Yaşam  süresinin uzamasına bağlı olarak bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana gelmektedir. Yaşlı nüfusun günümüzde giderek arttığı toplumumuzda,  çocukluk çağı hastalıklarından ziyade, yaşlı nüfusta görülen bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar daha çok görülmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı kalbi korumaya dikkat çekmek için her yıl 10-16 Nisan arası “Dünya Kalp Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır.


Kardiyovasküler risk faktörleri; yaş ve cinsiyet, birinci derece akrabalarda erken yaşta kardiyovasküler hastalık öyküsü, sigara kullanımı, hareketsiz yaşam, stres, aşırı kilo, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve diyabettir.


Davranışsal risk faktörleri yani; sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Risk faktörlerinin kontrolü ile kalp ve damar hastalığı görülme sıklığının yarıya indirilebileceği bildirilmektedir.


Sağlıksız beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite etkisiyle, bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo veya obezite görülür. Sosyal ekonomik faktörler  ve kültürel değişiklikler (küreselleşme, şehirleşme) toplumun yaşlanması, stres, kardiyovasküler hastalıkların diğer belirleyicileridir.


Sağlıklı kalmak,  kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için;

- Sağlıklı beslenin     
- Düzenli fiziksel aktivite yapın,
- Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,
- Sağlıklı vücut ağırlığınızı  korumaya çalışın
- Alkol kullanmayın,