Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Hemofili Federasyonu (WFH) tarafından her yıl geleneksel olarak "17 Nisan Dünya Hemofili Günü" olarak kabul edilmekte ve bu günde hastalığın topluma tanıtılması amaçlanmaktadır.
Hemofili, pıhtılaşma bozukluğuna neden olan , kanama ile ortaya çıkan, nadir görülen bir tür kan hastalığıdır. Hemofili, vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkar. Genellikle erkekleri etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Kadınlar daha çok bu hastalığın taşıyıcısıdır, ileriki dönemlerde kendi çocuklarına kalıtsal yolla geçebilir. Hemofili hastalığı belirtileri genellikle bebeklik / çocukluk dönemlerinde fark edilir.
Belirtileri;
- Göbek kordonu kesimi sonrası uzun süren kanama,
- Sünnette durdurulamayan sızıntı halinde kanama,
- Ağrı ve şişkinliğe yol açan eklem içi kanama,
- Enfeksiyon ve cerrahi müdahale, diş çekimi sonrası durmayan kanamalar,
- Vücutta kolay oluşan morarmalar,
- Sık burun kanaması,
Tedavideki gelişmeler sayesinde, günümüzde hemofilisi olan bir çocuğun normal bir yaşam süresine sahip olması mümkündür. Hemofilinin tedavisi eksik olan faktörün yerine konması ile gerçekleştirilir. Yerine koyma tedavisi hastanın kilosuna göre hesaplanan bir doz verilerek yapılır. Tedavi süresi ağrının ortadan kalkmasına ve eklem hareketlerinin düzelmesine bağlıdır. Hemofili hastalığının ömür boyu sürmesi nedeniyle sağlık ekipleri ile birlik içinde olmak önemlidir.