Aile Hekimlerine , Serbest Eczacılara ve sağlık mensuplarına yönelik Farmakovijilans eğitimleri düzenlendi.
Farmakovijilans advers reaksiyonların ve ilaçla ilgili diğer sorunların tespit edilmesi,değerlendirilmesi, anlaşılması ve önlenmesine yönelik yürütülen faaliyetler ve bilimsel çalışmaları ifade eder. Farmakovijilans çalışmalarında amaç ; sağlık meslek mensuplarının Farmakovijilans konusunda bilinçlenmesini sağlamak ve Advers Reaksiyon bildirimlerini artırmayı teşvik etmektir.
Bakanlığımızca bu amaçla illerde standart çalışma yöntem esasları belirlenerek İl Sağlık müdürlüklerince sağlık mesleği mensupları, Aile Hekimleri ve Serbest Eczacılar hedeflenerek eğitim verilmesi ve bilinçlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu sayede yetkili resmi devlet kuruluşu olan TÜFAM 'a Advers Reaksiyonların bildirilme oranını arttırarak ilaç kullanımından kaynaklı riskleri en aza indirgemek hedeflenmektedir.
Bu doğrultuda Sağlık Müdürlüğümüzce Aile Hekimlerine, Serbest Eczacılara ve Sağlık Meslek Mensuplarına verilmesi gereken Farmakovijilans eğitimlerinden üçüncüsü 26. Bölge Kastamonu Eczacı Odasında 20.12.2018 tarihinde Eczacı Şebnem YÜREKLİ tarafından verilmiştir. Eğitim Acil Sağlık, Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm.Dr Özgür YILMAZ, Şube Müdürü Ali ÜNAL, İl Ambulans Servisi Başhekimi Erbil GÖKMUHARREMOĞLU, Şube Müdürü İsmail Hakkı DEMİR ve ilimiz ve ilçelerindeki serbest eczacıların katılımı ile gerçekleşmiştir.
|
Araç İlçe Devlet Hastanemizde Diyaliz Merkezi Hasta Kabulüne Başladı.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Araç Devlet Hastanesi bünyesinde hazır hale getirilen “Araç Devlet Hastanesi-Diyaliz Merkezi” 04.06.2018 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile halkımızın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek adına, hizmet binalarımızın yenilenmesi ve hizmetin kalitesinin artırılması kapsamında, Araç İlçemizde Geçtiğimiz Şubat ayında hizmete giren Yeni 20 Yataklı Araç Devlet Hastanesi bünyesinde 04.06.2018 Pazartesi itibariyle Diyaliz hizmeti verilmeye başlandı. Diyaliz Hizmetlerinde Kastamonu da il genelinde 373 hastamıza 128 aktif diyaliz cihazı ile hizmet verilmekte olup, İlimizde 11 ‘i Kamuda , 1 ‘i özelde olmak üzere toplam 12 diyaliz merkezi ile hizmet verilmektedir.
Bölgede bilinen yaklaşık 20 diyaliz hastasına hizmet verecek olan, Araç Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Diyaliz Merkezinin, 5 yatak kapasitesi ve 5 hemodiyaliz cihazı ile de ilimizde önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır.