MEDİKAL OKSİJEN ÜRETİM TESİSLERİMİZ DEVREYE ALINDI
Medikal oksijen üretim ve depolama sisteminin sağlık tesislerimize kazandırılmasının, kamu zararı önlemek ve sağlık hizmetinin etkin sunumu için gerekli olduğu tarafımızca değerlendirilmektedir. Mevcut durumda, medikal gaz dolum ihalelerinde sağlık tesislerinin il merkezine uzaklıkları önemli bir ölçüt olmakta, ihale bedelini belirlemektedir. Merkeze uzak ilçelerde biten tüplerin yenileri ile değiştirilmesi için yüklenici firmaya bağlı kalınmaktadır. Bu nedenle her zaman oksijen ihtiyacı hastane için bir sorun olabilmektedir. Yüklenici firmalar oksijen tüplerini dolum merkezlerinden sağlık tesislerine mevzuata uygun olmayan şekilde taşımakta, şehir içi ve şehirlerarası karayolu kazalarına sebep olmaktadırlar.
Tüplerin içerisindeki oksijen miktarı ve kalitesi, idarelerimiz tarafından yeterli ve yetkin personeller bulunamadığı zamanlarda tam olarak analiz edilememekte, ağırlıkları ölçülememektedir. Bu durumlar ise bir takım olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Medikal Oksijen üretim sistemi 10 barlık basınçla çalışmakta olup son derece güvenilir bir sistemdir. Elektrik sarfiyatı düşüktür.
İlimizde 2017 yılında alımı yapılan medikal oksijen dolumu ihalelerinde; Oksijen tüpü dolumun da 4,40 TL/Lt, sıvı oksijen alımında 0,50 TL/Lt ödenmiştir. Örneğin Kastamonu Devlet Hastanesi için 2017/552124 İhale kayıt numarası ile yapılan 2018 yılı ihtiyacı 500.000 kg lık sıvı oksijen dolumu ihalesinde yüklenici firma ile 272.000 TL (0,544 TL/Lt) (KDV hariç) sözleşme imzalanmıştır. Medikal Oksijen Üretim ve Depolama Sisteminin DMO, EKAP, MKYS ihale sonuç fiyatları araştırıldığında 500 yataklı bir hastane için için 350.000 TL maliyet ile sistemin kurulması mümkündür. Bir defa da alımı yapılan oksijen üretim sistemi kendisini bir yılda amorti etmektedir. İlk yıl kendisini amorti eden sistem diğer yıllar 500 yataklı bir hastanede yıllık 350.000 TL tasarruf yapılmasını sağlamaktadır. Sistem son derce basit olup bakım onarım giderleri yıllık 5.000 TL civarındadır. Oksijen Üretim Sistemi, sıkıştırılmış tüpler veya sıvı oksijen tanklarına göre daha güvenlidir. Örneğin 50 Lt lik bir oksijen tüpü 200 bar gücünde olup patlaması durumunda son derece yıkıcı bir etkiye sahiptir. Ancak oksijen üretim sistemi ise sadece 10 barlık bir güce sahip olup patlama riski veya yıkıcı etkisi bulunmamaktadır.
Medikal Oksijen üretim ve depolama sistemleri Sağlık Bakanlığı mevzuatı doğrultusunda verilen izinlerle idarelerce temin edilebilmektedir. Yukarıda bahsedilen veriler ışığında Yönetmelik ve Mevzuatlar çerçevesinde, Sağlık Bakanlığımızdan alınan izinler neticesinde Kastamonu Devlet Hastanemize, İnebolu Devlet Hastanemize, Tosya Devlet Hastanemize ve Taşköprü Devlet Hastanemize Medikal Oksijen Üretim Sistemlerini kurulmuştur. Bu sayede Sıvı oksijen alımına ve tüp doldurup taşıma işine son verilerek yıllık Kastamonu genelinde 500.000 TL den fazla tasarruf sağlanmış olacaktır.
Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
 |
Araç İlçe Devlet Hastanemizde Diyaliz Merkezi Hasta Kabulüne Başladı.
Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Araç Devlet Hastanesi bünyesinde hazır hale getirilen “Araç Devlet Hastanesi-Diyaliz Merkezi” 04.06.2018 tarihi itibariyle hasta kabulüne başladı.
Sağlıkta Dönüşüm Programı ile halkımızın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak, kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek adına, hizmet binalarımızın yenilenmesi ve hizmetin kalitesinin artırılması kapsamında, Araç İlçemizde Geçtiğimiz Şubat ayında hizmete giren Yeni 20 Yataklı Araç Devlet Hastanesi bünyesinde 04.06.2018 Pazartesi itibariyle Diyaliz hizmeti verilmeye başlandı. Diyaliz Hizmetlerinde Kastamonu da il genelinde 373 hastamıza 128 aktif diyaliz cihazı ile hizmet verilmekte olup, İlimizde 11 ‘i Kamuda , 1 ‘i özelde olmak üzere toplam 12 diyaliz merkezi ile hizmet verilmektedir.
Bölgede bilinen yaklaşık 20 diyaliz hastasına hizmet verecek olan, Araç Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet vermeye başlayan Diyaliz Merkezinin, 5 yatak kapasitesi ve 5 hemodiyaliz cihazı ile de ilimizde önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır.