08 Mayıs 2017 “Dünya Talasemi Günü”
24 Ağustos 2017



Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri Talasemi (Akdeniz Anemisi)’dir. Türkiye’de beta- talasemi taşıyıcı sıklığı % 2.1 olup yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı ve 4500 civarında hasta vardır.

Talasemi genetik geçişli bir hastalık olduğundan; taşıyıcı olan anne ve babalardan çocuklara geçebilir. Talasemi taşıyıcısı olan anne ve babanın her doğumda, hasta çocuk sahibi olma ihtimali % 25’dir. Bu nedenle; her yıl  ülkemizde taşıyıcı sıklığına göre, 300 - 400 hasta çocuğun dünyaya gelmesi beklenmektedir.

Evlilik öncesi Talasemi testi ve doğum öncesi tanı çok önemlidir. Evlilik öncesi Talasemi Testi yapmaktaki amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp, hasta çocukların doğmasını engellemektir.
 

Talasemi hastaları ve aileleri için zorlu bir tedavi süreci söz konusudur. Hastalarda yorgunluk, iştahsızlık ve solgunluk mevcuttur. Tedavi edilmediği takdirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak karın şişliği ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu ortaya çıkar. Hastalar, çocukluk döneminde ortaya çıkan şiddetli anemi nedeniyle tüm yaşamları süresince her 3- 4 haftada bir kan transfüzyonuna ve demir atılımını sağlayabilmek amacıyla tedaviye gereksinim duyarlar.

Dünyada Talasemi hastalığına dikkat çekmek için her yıl 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” olarak kutlanmaktadır. 

Sağlıklı nesiller için, halkımıza düşen görev, Evlilik öncesi Talasemi testini yaptırmaları, biz sağlık personeline düşen görev ise halkımızı bu konuda bilgilendirmek ve yönlendirmektir.