İnebolu İlçemizde Toplum Sağlığı Merkezimiz tarafından yapılan Dünya Diyabet Günü Etkinliği (14 Kasım 2018)
15 Kasım 2018



 

İNEBOLU İLÇEMİZDE TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİMİZ TARAFINDAN DÜZENLENEN 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ ETKİNLİĞİ 

    İnebolu Toplum Sağlığı Merkezimiz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle Sabahat Bahriyeli İnebolu Huzurevi'ndeki misafirleri ziyarette bulundu. Ziyarette, İnebolu Toplum Sağlığı Merkezi Başkan Vekili Dr. Mustafa ÜYE, TSM hekimi Dr. Rümeysa Beyzanur KURUALİ, ebe Nesrin İnam ÖZ ve ebe Gülşen GÜRSOY hazır bulundu. 

   Dünya Diyabet Günü münasebetiyle, tüm misafirlere ve huzurevi çalışanlarına Kan Şekeri ölçümü yapıldı. Diyabet hastası olmayanlar için Sağlık Bakanlığı'nın Diyabete Yatkınlık Risk Testi uygulanarak, bu hastalığa yatkınlıkları hesaplandı. Şeker ölçümleri ve risk değerleri hesaplanan kişilerden yüksek risk altında bulunanlarla tek tek bilgilendirmede bulunuldu. 

   Dr. Mustafa ÜYE, Huzurevi sakinlerine diyabet hakkında genel bilgilendirmede bulundu. Dr. Mustafa ÜYE verdiği bilgilerde"Diyabet hastalığı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir ve yoğun şeker içeren gıdaların tüketiminden dolayı ortaya çıkabilir. Şeker içeren gıdalar sadece tatlı gıdalar değil, ekmek ve hamur işi gibi unlu gıdaları da kapsar. Yaş ilerledikçe, kişinin ailesinde hastalığın bulunmasına göre, aşırı kilo ile, diğer kronik hastalıkların mevcudiyetine göre, gebelikte gebelik diyabeti tanısı alınmasıyla ve fiziksel olarak yetersiz aktivite ile diyabete yakanlanma riski artar. Diyabet hastalığı bulunan kişilerin, ilaçlarını düzenli olarak kullanması gerekir. Hastalar, şeker değerlerinin sürekli yüksek seyretmesinin anlık etkilerini hissetmeseler de uzun dönemde, görme kaybı, böbrek yetmezliği ve uzuv kayıpları gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Diyabet hastalarının ilaçlarını aksatmadan, yediklerine de dikkat ederek şekerlerini belirli aralıkta tutmaları ve üç aylık ortalamayı gösteren HbA1c testlerini yaptırmaları gerekir. En önemlisi, diyabete hiç yakalanmamaktır. Diyabetten korunmak için fiziksel aktiviteyi artırmak ve karbonhidrat alımında aşırıya kaçmamak gerekir." şeklinde bilgilendirmiştir. TSM çalışanları, konuyla ilgili misafir ve çalışanların sorularını da cevaplandırılarak tek tek bilgilendirme sağlandı.

  • 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg